Terveys & liikunta TM  
 
 

Tiesitkö?
Koulutettu hieroja on näyttötutkinnon suorittanut hieronnan ammattilainen. Toimialaa Suomessa valvova viranomainen Valvira on kirjannut jokaisen terveysalan tutkinnon suorittaneen ammattihenkilön julkiseen Terhikki- rekisteriin
Oppia ikä kaikki
Olen käynyt lisäoppimisen mielessä jäsenkorjauksen jatkokursseja. Jäsenkorjaushoidoissa mobilisoidaan niveliä ja parannetaan nivelien, lihasten ja sidekudosten liikkuvuutta asiakkaan omaehtoisia liikeratoja hyväksi käyttäen.
Hoidossa selvitetään muutoksia tasapainotekijöissä ja kudoksissa. Tavoitteena on pehmentää myös arpikudosta ja vapauttaa hermoradat pinnetiloista.

Vinkkejä

Voimantuottoon vaikuttavat lihaksen pituuden muutos ja vipuvarren pituus. Tehokas venyttely lisää lihas-jännesysteemin ja nivelen liikkuvuutta. Liikerajoitus aiheuttaa usein kipua, joka vähentää voimantuottoa. Venytys auttaa palauttamaan normaalin liikkuvuuuden ja lisämään kivutonta liikerataa. Muista säännöllinen lihashuolto. Se madaltaa vammautumisriskiä ja pitää liikeradat laajoina.
Muista juoda ja syödä hyvin harjoittelukaudella. Proteiinia mukaan joka aterialle. Nestettä (vettä) 2 litraa vuorokaudessa plus litra per harjoittelutunti.
Fyysisen suorituskyvyn kohottamiseen kuuluu ravinto, harjoittelu ja lepo. Anna elimistölle aikaa palautua harjoituksista. Myös usean viikon lepotauot ovat paikallaan kovien harjoittelukausien jälkeen.
Hieronta lisää paikallista aineenvaihduntaa ja palauttaa lihaksia lepopituuteen. Jos lihaskalvoihin ei kohdistu venytystä, ne menettävät elastisuuttaan ja vesipitoisuus pienenee. Näin kalvot voivat vaurioitua, paksuuntua, lyhentyä ja kalkkeutua. Lyhentynyt kalvorakenne aiheuttaa kipua. Lihaskalvostojen osuus lihasmassasta on 30%.